Bewegen, Sport & Maatschappij

11-3-2021

Beste leerlingen, ouders & verzorgers,

Zoals een aantal van jullie wellicht al heeft gehoord staat er een nieuw vak op de profielkeuze voor komend jaar. Daar zijn wij als LO sectie erg blij mee!

Maar toch roept het bij sommige leerlingen nog vragen op, daarom hieronder kort wat extra informatie.

Iets voor jou?

Wil je straks naar een academie voor lichamelijke opvoeding? Wil je later leidinggeven? Ga je misschien de gezondheidszorg in? Lijkt een baan als fysiotherapeut je iets? Overweeg je om bij de politie, brandweer of defensie aan de slag te gaan? Is een studie bewegingswetenschappen iets voor jou? Sportmanagement, medicijnen of sociale wetenschappen?

Wil je later - of misschien wel al meteen - als vrijwilliger in een sportvereniging aan de slag, bijvoorbeeld als trainer van jeugd of als begeleider of scheidsrechter?

Of vind je het gewoon alleen maar heel erg plezierig om met sport en alles wat daar mee te maken heeft bezig te zijn?

In al die gevallen is het keuzevak Bewegen Sport en Maatschappij (BSM) in het vrije deel echt iets voor jou!

Wat moet je kunnen?

Moet je een hele goede sporter zijn om het keuze-examenvak BSM te kunnen doen? Nee, dat hoeft helemaal niet. Vraag aan je leraar of je volgens hem/haar voldoende in je mars hebt.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je geïnteresseerd bent in bewegen en sport en daarnaast ook interesse hebt in de achtergronden er van. Je leert, meer nog dan bij LO, beweegsituaties ontwerpen en bovendien ook de rollen van scheidsrechter, coach, trainer of organisator te vervullen.

Iets over het programma

Net als in de ‘gewone’ LO les zijn er vier domeinen.

  • Bij ‘Bewegen’ vergroot je je eigen vaardigheden in een paar spelen, turnactiviteiten, atletiekonderdelen, keuzeactiviteiten en in een zelfverdedigingsonderdeel.
  • Bij ‘Bewegen & regelen’ gaat het om het leren vervullen van leidinggevende, coachende en begeleidende rollen in sport en bewegen.

 

  • Bij ‘Bewegen & gezondheid’ en bij ‘Bewegen & samenleving’ doe je achtergrondkennis op over bewegen en sport. Voorbeelden hiervan zijn de relatie tussen bewegen en gezondheid en het opzetten van een trainingsprogramma. Ook leer je over het verbeteren van je eigen fitheid. Supportersgeweld, sponsoring, dopinggebruik, de relatie tussen sport en media en het thema voeding zijn allemaal voorbeelden van thema’s waar je meer over te weten komt.

Tijd en toetsing

Op onze school krijg je drie uur BSM per week. Hierin is de verdeling 2/3e  praktijk en 1/3e theorie.

BSM is een schoolexamenvak. Dit betekent dat het vak afgesloten wordt voordat je naar het centrale examen gaat. Hoe het volledige PTA er uit ziet zullen we volgend schooljaar uitvoerig met de leerlingen bespreken.

Je BSM-resultaat komt natuurlijk wel gewoon op je eindlijst. Mocht het nodig zijn, kan dit cijfer ook als compensatiecijfer dienen. Het wordt niet gecombineerd met het vak CKV en LO bijvoorbeeld. BSM en LO zijn namelijk twee verschillende vakken.

Voorbereiding vervolg onderwijs

Als laatste is dit vak een ware toevoeging voor je ontwikkeling met het oog op het vervolgonderwijs (HBO of WO). Je gaat bij BSM veel bezig zijn met skills die je in het vervolgonderwijs kan gebruiken. Zo leren we je onder andere in kleine stapjes hoe je jezelf beter kan presenteren. Ook gaan we aan de slag met het uitvoeren van een gericht onderzoek en maak je beroepsopdrachten op HBO- en/of WO-niveau, zoals een bewegingsanalyse, waarbij je gaat kijken hoe jouw lichaam beweegt. Tot slot nemen we je mee in een proces van evalueren en reflecteren - wat je in vervolgopleidingen nog veel tegen gaat komen - zodat je jezelf in veel aspecten van ‘bewegen’ en ‘bewegen en regelen’ kunt blijven ontwikkelen.

 

Mochten er nog vragen zijn, neem dan gerust contact op met J.Hecker of R.Zwartkruis. We geven graag nog meer uitleg over dit toffe vak!  

 

J.Hecker@stichtinglvo.nlR.Zwartkruis@stichtinglvo.nl