Global aftermovie Zuid-Afrika

15-12-2023 vrijdag 15 december 2023

In de zomer van 2023 vertrokken 14 Bonnefanten leerlingen met 3 begeleiders (docenten Veerle Alkemade, Jaap Kooijman en medisch begeleider Luca Aerts) naar Zuid-Afrika en maakten een interessante Global Exploration reis. Het programma was zeer afwisselend. We hebben middelbare scholen bezocht in Kaapstad (Soneike High School) en Johannesburg (Roosevelt High School). Ook hebben we een aantal dagen doorgebracht in een jongerencentrum in Wellington: Andrew Murray’s Youth Centre. Het was hartverwarmend om te zien hoe onze leerlingen contact maakten met de Zuid-Afrikaanse jongeren, welke gesprekken ze voerden, hoeveel plezier ze met elkaar hadden, en hoe zelfs vriendschappen werden gesloten. We zijn trots op onze leerlingen!  

We hebben behalve op scholen en in een backpackers hostel ook bij gastgezinnen geslapen. Eerst in een township in Langa (Kaapstad) en later in Johannesburg. De township vonden de leerlingen superspannend. Het bleek een geweldige ervaring om van dichtbij mee te maken hoe in een township wordt geleefd. We merkten hoe gastvrij en zorgzaam de hostmamma’s waren en hoe hard zij zich inzetten voor het project Keep Them Safe dat activiteiten voor Zuid-Afrikaanse jongeren in de township organiseert. Onze leerlingen hebben hun steentje bijgedragen door een voetbalcompetitie op te zetten met behulp van door hen meegenomen en daar achtergelaten sportmateriaal.  

De Bonnefanten leerlingen hebben tijdens hun reis een speeltuin opgeknapt, in schooltuinen gewerkt, en presentaties over health, culture & education, en nature & environment gegeven. De presentaties leidden tot intensieve gesprekken over de verschillen én overeenkomsten tussen Zuid-Afrika en Nederland: een perfect voorbeeld van Ubuntu (Ik ben omdat wij zijn), de slogan van het Bonnefanten College. 

Een bijzonder onderdeel van het programma was het Usiko Wilderness Camp in Stellenbosch. Hier hebben leerlingen zichzelf en elkaar nog beter leren kennen. Een wandeltocht van 14 kilometer door de prachtige ruige natuur zal de leerlingen nog lang bijblijven.  

Natuurlijk hebben we ook bezienswaardigheden bezocht: Robben Island waar Nelson Mandela heeft vastgezeten, de Tafelberg, Safaripark Pilanesberg, en het Apartheidsmuseum.  

Voor een indruk van onze reis kun je hiernaast onze aftermovie bekijken.

Screenshot 2023 12 22 102002